Strategii de dezvoltare
Consultanță
Una dintre cele mai importante etape în dezvoltarea socio-economica locală este reprezentată de realizarea unei diagnoze corecte la nivelul comunităţii şi de o planificare strategică pe termen lung, de reducere a sărăciei şi generare de creştere economică, prin implicarea tuturor actorilor interesaţi de bunstarea locala.
Având în vedere noile cerinţe la nivel european prin politica regională, dar şi planificările strategice naţionale privind dezvoltarea economică, administraţia publică rămâne cea mai importantă instituţie responsabilă de calitatea vieţii cetaţenilor. In acest context, o strategie eficientă reprezintă baza coordonării investiţiilor multianuale, dar şi a pregătirii administraţiei publice locale pentru absorbţia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.
De ce este important să aveţi o strategie de dezvoltare la nivel local?
1. Pentru o mai buna eficientizare a modului în care autorităţile publice locale ajung să soluţioneze probleme precum:
- gestionarea eficientă a resurselor financiare;
- promovarea localităţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional;
- atragerea de fonduri externe (fonduri structurale, investiţii), în vederea finanţării proiectelor investiţionale ce se doresc a fi implementate.
2. Orice proiect european trebuie să se încadreze într-una din direcţiile stabilite prin Strategia de dezvoltare locală pentru a se justifica relevanţa proiectului, primind astfel punctaj suplimentar pentru proiectele încadrate în strategia localităţii.
3. Având în vedere faptul că România este Stat Membru al Uniunii Europene, este necesară o corelaţie între politicile naţionale şi cele europene. Strategia de dezvoltare are astfel rolul de a identifica direcţiile la nivel european, naţional, regional, şi să le transpună la nivel local.
In urma elaborării strategiei, localitatea / regiunea dv:
- va dispune de o STRATEGIE DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ DURABILĂ, gândită în cadrul unui proces participativ, conform modelelor de bună practică utilizate în Statele Membre ale Uniunii Europene, care va defini o traiectorie clară pentru viitorul localităţii, va identifica paşii necesari de urmat pentru dezvoltarea fiecărui sector de activitate, conform nevoilor, problemelor şi potenţialului localităţii.
- va dispune de o capacitate crescută de LUCRU ÎN PARTENERIAT şi va asigura un adevărat ghid pentru investitori. Aceştia vor avea din start acces la un set de date, structurate într-o manieră prestabilită, care le va facilita înţelegerea potenţialului localităţii din toate punctele de vedere.
- va dispune de un PORTOFOLIU DE PROIECTE, aliniat cu măsurile şi axele documentelor programatice relevante de la nivel naţional şi regional, în vederea accesării liniilor de finanţare nerambursabile;
- va demonstra existenţa unei planificări strategice pe termen mediu şi lung, aspect ce va spori ATRAGEREA INVESTIŢIILOR ÎN ZONĂ.